KeKin yhteistyökumppaneina joukko kempeleläisiä naisyrittäjiä

 

Joukko Kempeleen Kirin miesten Superpesisjoukkueen yhteistyökumppaneiksi ryhtyneitä kempeleläisiä naisyrittäjiä tapasi toisiaan talvisena pakkasiltana keilahalli Pelixirissä. Illan teemana oli kempeleläinen naisyrittäjyys ja pienyrittäjyys.

Jokaisella paikalla olleella yrittäjällä on taustalla jo lapsuudenperheessä yrittäjyyttä. Kampaamo- ja parturipalveluita sekä kampaamotuotteita myyvän DreamHairin yrittäjä Carren Hahto kertoo, että hän oli jo pienenä apuna äitinsä vihanneskaupassa. Sarkin Saxsen yrittäjän Anne Henrikssonin isä myi ja huolsi moottoripyöriä sekä moottorikelkkoja. Kahvila ja ravintola Kolmen Tähden yrittäjän Leena Tähden äiti piti pääkaupunkiseudulla ruokaravintolaa ja pubeja, joissa Leena ”joutui” olemaan apuna nuorempana.

- Nythän sitä jo ajattelee, että sain olla. Kyllä sieltä on juontanut juurensa halu yrittäjyyteen, Leena arvelee.

Leenan tytär Krista Tähti aloitti äitinsä kanssa yhtä aikaa yrittäjänä, kun äiti ja kaksi tytärtä perustivat kahvila Kolmen Tähden Kempeleen keskustaan. Kahvilatoiminnan lisäksi Kolme Tähteä toimii nyt myös yhteistyössä Pohjan Kievarin yrittäjän Raija Eskola-Vallin kanssa, kun Kolme Tähteä tuottaa ravintolapalvelut Pohjan Kievariin.

Myös Kauneushoitola Satumain yrittäjällä Satu Aikiolla sekä Vihiluodon Torpan yrittäjällä Sara Parrilalla on perheessä yrittäjätausta. Yrittäjistä nuorin Sara Parrila aloitti Torpan yrittäjänä kesäkuussa 2015.

- Olin Rukalla tehnyt opiskelun ohessa vuoropäällikön hommia. Sitten edellinen yrittäjä Torpasta soitti, että haluaa aloittaa eläkepäivät. Aiemmin oli vähän haavetuntumalla ollut siitä puhe. Siinä jonkun aikaa mietittiin ja todettiin, että mikäs siinä, lähdetään testaamaan miten se lähtee sujumaan, Parrila kertaa.

KeKin tukijoiksi ovat myös ryhtyneet Hotelli Pohjan Kievarin yrittäjä Raija Eskola-Valli sekä Elävän Lankakorin yrittäjä Aija Pellikka, he eivät päässeet tapaamiseen paikalle.

Kaikki kuusi yrittäjää ovat varsin tyytyväisiä Kempeleessä yrittämiseen. Suurimmaksi eduksi Kempeleen keskustassa toimivat Carren, Satu, Anne, Leena ja Krista mainitsevat riittävät ja ilmaiset parkkipaikat. Satu kertoo, että asiakkaita tulee jopa Haukiputaalta saakka Kempeleeseen helpon parkkeerauksen vuoksi.

- Kylänpuoli on ollut sikäli myös hyvä paikka, että sinne rakennetaan koko ajan uusia kerrostaloja, joissa on potentiaalisia tulevia asiakkaita. Itse olen nähnyt hyvänä sen, ettei kaikki keskity isoihin kauppakeskuksiin vaan löytyy vielä niitä kivijalkamyymälöitä, palvelut on jossain rauhallisessa paikassa. Meillä ainakin asiakkaat arvostaa sitä, että ei tarvitse esimerkiksi kauppakeskuksen läpi kävellä sen jälkeen, kun on käynyt hoidossa, Satu toteaa.

Toinen Kempeleen etu on naisyrittäjien mukaan liiketilojen vuokrat, jotka ovat huomattavasti edullisempia kuin esimerkiksi Oulussa.

- Meillä on sitten sijainti sieltä toisesta äärilaidasta, kaukana kaikesta. Positiivinen puoli on ehdottomasti meri ja luonto, jotka ovat lähellä. Hyvät näkymät ja rauhallista. Meille ei vahingossa eksy, pitää tietää minne on menossa, Sara nauraa.

Kehityskohteita kempeleläisyrittäjillä ei Kempeleen suunnalle juurikaan ole, sen verran tyytyväisiä naiset ovat. Kunnan kanssa yhteistyö on ollut hyvää ja erityistä kiitosta saa aktiivinen elinkeinopäällikkö Miia Marjanen, jonka kanssa naiset ovat kokeneet yhteistyön vuorovaikutteiseksi. Kaikki yrittäjät toivovat, että kempeleläisten asiakkaiden tie kulkisi oman kunnan yrityksiin ensisijaisesti, koska tarjonta on kuitenkin monipuolinen ja kattava.

Jotain pieniä kehitysideoita sentään löytyy positiivisen keskustelun myötä. Sara Parrila toteaa kehityskohteeksi yhteistyön lähikuntien ja -kaupungin kanssa. Erityisesti yhteistyön puute on noussut siinä esille, että Vihiluodon Torpalle ei voida palkata Oulun kaupungin kesäsetelillä työllistettyjä nuoria vaikka kaupungin raja menee noin 50 metrin päässä Torpasta. Kahvila Kolmen Tähden osalta sekä Kauneushoitola Satumain osalta yrittäjät Leena, Krista ja Satu toteavat, että kulttuurinmuutosta tarvittaisin.

- Jos Helsingissä on ollut jo monen sukupolven ajan kahvilakulttuuri niin täällä se on vielä uutta. Vielä pitäisi ilmeisesti mennä yksi sukupolvi yli, että se kunnolla tulee tännekin, Leena toteaa.

- Isommissa kaupungeissa jo yli puolet asiakaskunnasta saattaa olla miehiä, meillä heitä on noin 10 prosenttia. Jonkinlainen kynnys on miehillä tulla kauneushoitolan asiakkaaksi. Mutta pikkuhiljaa kun he uskaltavat tulla, he varaavat heti uusia aikoja ja huomaavat eron, Satu kertoo.

Tulevaisuus näyttää kaikkien yrittäjien osalta positiiviselta. Monenlaisia suunnitelmia löytyy tältä yrittäjäjoukkiolta. Sarkin Saxsen Annen kaverina Aurinkokujalla toiminut yrittäjä lopetti vastikään ja Anne totuttelee nyt tekemään töitä ensimmäistä kertaa elämässään yksin.

- Positiivinen ongelma on, että on niin paljon töitä, että saisi tehdä niin pitkää päivää kuin jaksaa. Yritän pysyä aukioloajoissa ja teen sen mukaan ainakin tämän talven ja kevään. Katsotaan sitten ruvetaanko kyselemään kaveria. Pitäisi niitä lomiakin varmaan joskus pitää, Anne naurahtaa.

Kolmen Tähden yrittäjät Leena ja Krista kertovat, että suunnitelmissa on toiminnan laajentaminen. Uudet toimitilatkin ovat jatkuvasti etsinnässä vaikka tuotantotiloja saatiinkin lisää Pohjan Kievarin kanssa tehtävän yhteistyön myötä. Poissuljettua ei ole sekään, että toiminta laajenisi jonnekin muualle Suomeen.

Myös DreamHairin Carren Hahdolla on laajennussuunnitelmia. Etsinnässä ovat liiketilat Helsingin keskustasta tai muutoin pääkaupungiseudulta hyvin kulkuyhteyksien läheltä. Vihiluodon Torpalla suurin muutos lähiaikoina on rannan ruoppausprojekti. Torpan eteen tulee pitkä hiekkaranta ja venekanavat ruopataan sekä laiturit uusitaan. Toiveena on, että jatkossa ravintolaan pääsisi myös vesiteitse esimerkiksi Oulun torilta. Vielä viime kesänä rantautuminen oli haastavaa, koska vene saattoi jäädä pohjasta kiinni. Lisäksi Vihiluodon Torpalla tehdään yleiskunnostusta ja pyritään saamaan alakerran kabinetti ympärivuotiseen käyttöön. Kauneushoitolalle Satumaille taas valmistuu uudet Kempeleen keskustaan rakennettavan uuden kerrostalon alakertaan. Muutto uusiin tiloihin on kesällä.

Tulevana kesänä kaikki yrittäjät tullaan todennäköisesti näkemään ainakin muutamia kertoja Sarkkirannassa Koukkupaja Areenalla, koska kaikilla yrityksillä on nyt yhteistyösopimus Kempeleen Kirin miesten Superpesisjoukkueen kanssa. Yrittäjistä Anne on ollut pisimpään yhteistyössä KeKin miesten edustusjoukkueen kanssa ja on jo yhteistyösopimuksen sekä pitempään jatkuneen pesäpallofanituksen myötä toiminut myös talkoolaisena peleissä.

Yrittäjät toimivat yhteistyössä joukkueen kanssa muun muassa mainostamalla kentällä ja tarjoamalla kausikorttietuja KeKin kausikortin ostaville. Kolme Tähteä kävi viime kesänä kentällä myös myymässä tuotteitaan. Yhteistyön muotoja on ollut myös esimerkiksi se, että joukkue on käynyt syömässä Pohjan Kievarissa aamupalan lähtiessään vieraspelimatkoille. Myös Superlauantaissa 10.6. Koukkupaja Areenalla tulevat useat yhteistyökumppanit näkymään ja jatkot vietetään naisten ja miesten pelin jälkeen Vihiluodon Torpalla.