"Kilpailu meni aika nappiin"

Kempeleen Kirin Eera-Matti Karppisen haastattelu Hopeasompa-kilpailusta. Hän sijoittui sijalle 2 M14-v sarjassa.

Eera-Matin valmistautuminen kilpailuun oli sujunut hyvin. "Edellisenä päivänä kiersin ladun ja painoin mieleen kilpailun kannalta tärkeät paikat ja missä voisi hiihtää kovempaa. Olimme hyvissä ajoin ennen kilpailua alueella, mikä oli tärkeää".

Mikael Väliheikki Muhokselta (kuvassa vas.) voiteli Eera-Matin sukset. "Siinä oli mahdollisuus testata muitakin suksia. Hän oli ottanut mukaan kolmet sukset, joista oli hyvä valita parhaat. Suksien valintamahdollisuus oli kyllä hyvä juttu!", Eera-Matti antoi kiitokset Mikaelille. Mikael Väliheikki ja Eera-Matti Karppinen2

Eera-Matin mukaan kilpailureitillä oli yksi pitkä ylämäki, mutta ei kunnon alamäkiä lainkaan. "Sillä tavalla reitti oli rankka, että töitä piti tehdä tosi paljon koko matkan", totesi Eera-Matti.
"Lähtöviivalla ei ollut sen erikoisempaa tuntemusta enkä ajatellut sijoitusta enempää", hän mainitsi. On helppo yhtyä Eera-Matin mietteeseen, että kilpailu "meni aika nappiin". Väliaikatietoja hän sai vasta lopussa. "Ei ollut yhtään tietoa, että voisi olla mitaleilla. Ison nousun lopussa otin rennosti. Mäen jälkeen isä ja yksi kilpailutoimitsija huusi, että 6 s olet kärjestä. Siinä vaiheessa se oli yllätys."

Millaiset olivat tuntemukset, kun kärki oli niin lähellä? "Se oli kyllä yllätys, kun kuulin tilanteen! Ja mahtavaa, kun kärki oli niin lähellä. En tosin tiennyt, miten kaukana olivat sitten seuraavat", hän muisteli kisan loppuhuipennusta.

Maalissa nuori mies oli hiihtoon ja sijoitukseen tosi tyytyväinen: "En pystynyt heti ymmärtämään, että olin tullut mitaleille". Kakkossijakaan ei tainnut häntä kovasti harmittaa, koska mainitsi, että ei olisi voinut enää puristaa enempää. "Taakse jäi monta kovaa kaveria. Oskari Hökkää vastaan olin hiihtänyt aiemmin, mutta muut olivat minulle tuntemattomia kavereita", hän tuumaili.

Maaliviivalla hän oli hävinnyt voittajalle Robin Sundstenille (IF Femman) vain 7 sekuntia ja oli 7 sekuntia nopeampi kuin kolmanneksi sijoittunut Leo Rantahalvari (Karinaisten Kunto).
Kilpailuun valmistautuminen kannattaa tehdä huolella.

Valmentajaltaan Juha Korpelalta (kuvassa) Eera-Matti sai muutaman hyvän vinkin kisoja varten. "Ollaan keskusteltu Juhan kanssa aina ennen kisoja mm. puhelimitse. Nyt keskusteltiin mm. kilpailureitin rataprofiilista. Lisäksi Juha painotti, että on tärkeää keskittyä omaan suoritukseen eikä lähteä miettimään sijoituksia", Eera-Matti muisti keskusteluista ennen kilpailua.

Hopeasompa oli talven pääkisa ja sijoitus oli Eera-Matin isojen kisojen paras tähän mennessä. "Hopeasompaa varten olen treenannut koko talven ja sen on ollut mielessä jo pitkään". Viikko ennen Hopeasompaa olivat isot koululiikuntaliiton hiihtokilpailut. Niissä hän oli 16. - "Paremminkin olisi voinut mennä", totesi Eera-Matti.

Juha Korpela Kempeleen Kiri kuva Juha Siekkinen


On hienoa, että alueemme nuori hiihtäjä menestyy valtakunnallisella tasolla näin hienosti. Kysymykseen millaisia vinkkejä antaisit nuoremmille hiihtäjille, hän totesi, että monipuolisesta liikunnasta on ollut hyötyä silloin, jos ei ole ehtinyt hiihtämään kovin paljon. "Vaikka viime talvena pystyin hiihtämään vain vähän, tänä talvena on mennyt hyvin. Olen pelannut pesistä hiihdon ohella, mistä on ollut varmasti hyötyä". Lisäksi hän on kuunnellut valmentajansa Korpelan neuvoja. "Lepopäiviäkin pitää malttaa pitää!", muistutti Eera-Matti. "Lisäksi on tärkeää, että on valmentaja, joka osaa neuvoa. Valmentajalla pitää olla kokemusta ja Juha Korpelalta olen saanut paljon hyviä neuvoja", Eera-Matti pohti lopuksi.

Onnittelut Eera-Matille!

Teksti Juha Siekkinen, keskustelu Eera-Matin kanssa 5.3.2013. Yläkuva: Seppo Karppinen, alakuva: Juha Siekkinen (siekkinen.juhaOgmail.com)

Joomla templates by a4joomla